Dit moet je weten over dynamische stroomcontracten

Dit moet je weten over dynamische stroomcontracten

De energietarieven zijn hoog, en helaas voor vele onder ons nauwelijks of niet te betalen. Nu is het weliswaar een goede wake-up call om zuiniger met energie om te gaan, wat ten goede komt aan de aarde. Toch willen we graag zo min mogelijk betalen voor stroom en gas, waardoor we deze financiƫle zorgen wat beter achter ons kunnen laten. En er zijn mogelijkheden om een goedkopere energieleverancier te kiezen, zeker als je kijkt naar een dynamisch energiecontract. Maar let op, dit is niet voor iedereen zo.

Goedkope energiecontracten

Alhoewel energieleveranciers zeker niet zitten te springen om nieuwe klanten, heb je toch altijd het recht om je aan te melden. Zelfs bij grote energievergelijkers is het aanbod zeer matig tot 0. Toch kan je een goedkope energieleverancier in 2023 vinden, bijvoorbeeld op de website van Energievergelijker.online. En daar is veel interessante informatie uit te halen, zo zie je de actuele tarieven van de grote bedrijven met variabele tarieven, en kom je dynamische energieleveranciers tegen (NextEnergy en Frank Energie). En dat is interessant.

Variabele tarieven

Tot 2022 werden consumenten en bedrijven nog met open armen ontvangen als je de overstap maakte. Kiezen kon je uit vaste tarieven, met jaarcontracten (of 2 jaar en zelfs 5 jaar) met heel veel zekerheid. Hier profiteren nog steeds honderdduizenden huishoudens van. Ook is er veel gekozen voor variabele tarieven, en dat is tot op de dag van vandaag ook nog steeds heel populair. De tarieven van stroom en gas, en de salderingstarieven wanneer je zonnepanelen hebt, worden elke paar maanden opnieuw vastgesteld.

Voordeel: elke nieuwe periode heb je weer zekerheid voor een paar maanden als het gaat om het energietarief. Nadeel: energieleveranciers hebben in de dure tijd ingekocht, dus je blijft nog lang betalen voor deze hoge tarieven.

En daarom is het alternatief om voor dynamische energietarieven te kiezen.

Dynamische tarieven

Zoals gezegd, bieden onder andere Frank Energie en NextEnergy energie aan met dynamische contracten. In praktijk betekent dat het volgende, de energieleverancier koopt stroom in tegen het markttarief van dat moment. En ieder uur wisselen deze stroomprijzen. Je betaalt 1 op 1 dit tarief, waarbij de leverancier geen winst op je verbruik maakt. Bij gas varieert dit tarief van dag tot dag. En omdat de stroomtarieven en gastarieven op dit moment fors lager zijn dan die van de variabele tarieven kan je nu volop geld besparen.

Een slimme meter is het enigste wat je nodig hebt. Daarmee kunnen jij en je leverancier continue monitoren wanneer je hoeveel energie verbruikt en tegen welk energietarief.

Frank Energie en NextEnergy rekenen beide 5 euro per maand aan vaste kosten voor jouw contract. Dit is voor stroom, en voor gas geldt hetzelfde tarief. Het voordeel hiervan is dat je slim kunt omgaan met energie en verbruiken wanneer het tarief laag is. Het nadeel ondervind je in koude periodes, hier verbruik je meer gas en stijgen de tarieven plotseling hard omhoog.

Conclusie

De dynamische tarieven zijn markt onderhevig. Daarbij kan het zo zijn dat er bij een koude periode de gasprijzen vele malen verdubbelen, en dan betaal je dus ook ineens veel meer dan je nu berekend hebt. Voor stroom geldt dat ook zo, waarbij je wel tijdens zonnige winderige dagen soms zelfs gratis stroom kan ontvangen.