Het is nauwelijks mogelijk om via de natuurlijke voeding te veel vitamines binnen te krijgen, wat meteen de reden is waarom iemand besluit om vitamines te kopen. In dit artikel leer je meer over waarom mensen vitaminen kopen voor hun gezondheid.
Waarom kopen we eigenlijk vitamines?
Er zit een miljardenmarkt achter voedingssupplementen: In de afgelopen vijf jaar is de verkoop van de preparaten in drogisterijen en apotheken elk jaar met gemiddeld zes procent gestegen. In 2019 bedroeg het vele miljoenen euro’s. Voedingssupplementen omvatten vitamines, mineralen, sporenelementen, aminozuren, voedingsvezels, planten en kruidenextracten.
Meer dan de helft van de omzet werd in 2019 behaald met vitamines en mineralen. Studies hebben echter nooit de voordelen van voedingssupplementen voor gezonde mensen kunnen aantonen, in tegenstelling tot een vitaminerijke, gezonde voeding.
Vitamine kopen tijdens Corona
In het eerste kwartaal van 2020, aan het begin van de Corona pandemie, werden meer voedingssupplementen gekocht om zogenaamd het immuunsysteem te versterken. Zo werd er 94 procent meer vitamine C verkocht in apotheken dan in het jaar daarvoor. De supplementen worden wettelijk beschouwd als voedsel, en daarom zijn er geen toelatingsprocedures of goedgekeurde maximumhoeveelheden.
Vitamine mythes sprookjes
Maar waarom geloven zoveel mensen eigenlijk dat ze hun immuunsysteem kunnen versterken of ziekten kunnen voorkomen met extern toegediende supplementen? De reclame voor de producten heeft een belangrijke invloed. Ze suggereren de consument dat hij met zijn voeding niet in zijn voedingsbehoeften kan voorzien.
Er zijn ook beweringen dat het nutriëntengehalte van de bodem sinds de jaren zeventig snel is afgenomen. Beide theorieën zijn echter mythen. De bodem in Europa is eigenlijk voedzamer dan vroeger. En wie een evenwichtige voeding eet die rijk is aan vitamines heeft geen behoefte aan voedingssupplementen. Zelfs bij een ongezond dieet zijn vitaminetekorten of daardoor veroorzaakte ziekten uiterst zeldzaam.
Vitamine studies
Studies hebben tot nu toe niet kunnen bewijzen dat extra vitamines beschermen tegen ziekten. Er is ook geen bewijs voor de beloften van de fabrikanten over genezing, zoals mooier haar, gladdere huid en verhoogde potentie. Wat wel bekend is, is dat te veel vitaminesupplementen ook tot gezondheidsproblemen kunnen leiden.
Waarom een vitamine supplement kopen?
Vitamine kopen doe je om de organische verbindingen die het lichaam nodig heeft voor belangrijke functies en die het niet zelf kan aanmaken om in zijn behoeften te voorzien. Ze zijn afkomstig van levende organismen, bacteriën, planten en dieren. Ter vergelijking: mineralen als magnesium of calcium zijn anorganische verbindingen die uit de bodem of het water komen.
Zijn vitamines belangrijk?
Ja, vitamines zijn essentieel voor het leven, want alleen daarmee kan het lichaam soepel functioneren. Ze dragen bijvoorbeeld bij aan de energiestofwisseling, de vorming van botten of de werking van het immuunsysteem, om maar een paar van de vele taken te noemen. Het lichaam kan ze echter niet zelf produceren. Vitamine D is hier een uitzondering: die kan ook door het lichaam zelf worden aangemaakt, maar alleen als er voldoende ultraviolet licht uit zonlicht beschikbaar is. Let wel op met bijzondere supplementen.
Vitamines via voeding
Als je evenwichtig eet, voorzie je je lichaam van voldoende vitamines. Evenwichtig betekent zo kleurrijk en gevarieerd mogelijk eten. Dagelijks worden drie porties groenten en twee porties fruit aanbevolen. Volkoren- en zuivelproducten moeten ook op het menu staan. Om vitamine D, die door het lichaam zelf wordt aangemaakt met behulp van daglicht, op te nemen moet men tijd buiten doorbrengen en de huid blootstellen aan daglicht.
Voordeel van vitaminen kopen
Het grote voordeel van vitaminen kopen: er zijn vele goede supplementen mogelijk. In het geval van een zuiver vegetarisch of veganistisch dieet, een geplande of bestaande zwangerschap, pasgeborenen en sommige ziekten die gepaard gaan met een verminderde inname van vitamines, moet men advies vragen aan zijn arts.