Ben je recentelijk met je eigen eenmanszaak begonnen? Dan is het zaak om je goed voor te bereiden op het ondernemerschap. Je komt namelijk voor tal van uitdagingen te staan, zoals het betalen van de belastingen. Op zich is het betalen van de belasting zelf geen al te grote uitdaging, maar je moet wel precies weten welke belastingen je moet betalen.
Welke belastingen moet je betalen?
In de basis is dit afhankelijk van de rechtsvorm waar je voor gekozen hebt. Als je je eigen BV opgericht hebt, moet je bijvoorbeeld vennootschapsbelasting betalen. Als je een eenmanszaak opgericht hebt, krijg je echter met andere belastingen te maken. Om welke belastingen dit precies gaat, lees je hieronder.
Omzetbelasting
Ten eerste ben je verplicht om omzetbelasting te betalen. In de volksmond staat deze belasting ook wel bekend als BTW. Over alle facturen die je verstuurt, moet je BTW rekenen. In de meeste gevallen is dit 21%. Je krijgt vervolgens van je klant het totale factuurbedrag overgemaakt, waaronder dus de 21% aan BTW. Deze BTW moet je opzij zetten, aangezien je deze na elk kwartaal aan de belastingdienst moet betalen. De BTW die je zelf betaald hebt, kun je hier van af trekken.
Inkomstenbelasting
Als eenmanszaak heb je niks van doen met vennootschapsbelasting, maar wel met inkomstenbelasting. Bij een eenmanszaak wordt er namelijk geen onderscheid gemaakt tussen zakelijk en privé. Over de winst die je met je eenmanszaak behaalt, moet je dus inkomstenbelasting gaan betalen. Dit kun je op twee manieren done: in het volgende boekjaar in één keer of maandelijks aan de hand van een voorlopige aanslag.
Schakel een specialist in
Klinkt dit artikel als abracadabra voor jou? Dan is het advies om een specialist, zoals Admiprofs, in te schakelen. Door een goed administratiekantoor in te schakelen, weet je 100% zeker dat je administratie correct is. En dat je jaarlijks de juiste belastingen betaalt. Erg wenselijk, aangezien een foutje snel gemaakt is.
De belastingdienst is bovendien niet al te scheutig om kleine foutjes toe te staan. Er zijn genoeg verhalen bekend van ondernemers die een flinke boete hebben gekregen. Dit voorkom je door tijdig een specialist in te schakelen.